Még pár éve az egyik kedvenc doramámban láttam, hogy a két
főhős, eszi ezt az ételt.
(Ami a videóban van, nem az a jelenet, ami kerestem,(ott kikeverik és megsütik) de ebben az étteremben többször is megfordult a két szereplő és mindig más fázisban van a kaja. :D Itt éppen csak sült előttük és a végén Nakatsu bele eszik.)
Akkor még annyira nem foglalkoztam vele, (bár nagyon csorgott a nyálam, amikor láttam, hogy készítik) és nem is kerestem
utána, de nem rég egy twitter bejegyzésben láttam meg az ételt újra. Rákerestem és
mivel nagyon egyszerű elkészíteni, még aznap hozzá is láttam.
Az első próbálkozás kicsit túl káposztásra sikeredett, mert
ami alapján készítettem annyit írt egy fej káposzta (nekem 1,3 kg volt a
káposztám xD) és miután kerestem egy angol receptet, rádöbbentem, hogy nem éreztem
rosszul, hogy sok benne. :D Mivel másnapra is maradt a káposztából, és mivel
még nagymamám is azt mondta rá finom, ebédre újra megcsináltam, az angol recept alapján, és ez tényleg nagyon jó lett. Íme a recept, és az én tanácsaim:
- 300 g fejes káposzta
- 2 tojás
- 1 csésze / 100 g liszt
- víz
- bacon
- só
- 3-4 szál újhagyma
- majonéz, ketchup ízlés szerint
A fenti grammok nagyjából két közepes méretű tányérnyi
okonomiyakihoz elegendőek.
A két tojást összekeverjük, és hozzáadjuk a lisztet. Lágy (ne legyen túl folyós, se túl sűrű)
tésztát készítünk, úgy, hogy az előzőekhez vizet adunk. A tészta többféle
lehet, mivel sok japán pizza variáció van, sokan úgy készítik, hogy nem keverik
ki belőle a liszt csomókat.
Ehhez a lágy tésztához adjuk hozzá a felszeletelt (torzsájától
megszabadított) káposztát, és a karikára vágott újhagymát, meg esetleg egy kis
sót.
Serpenyő aljára egyenletesen elosztva bacont helyezzünk és
pár másodpercig hagyjuk pirulni. Erre a baconre helyezzük rá, a fenti
keveréket, kör alakban.
Ne púpozzuk fel túlságosan a káposztás masszát, mert akkor nem fog átsülni, de túl vékonyra se hagyjuk.
Ne púpozzuk fel túlságosan a káposztás masszát, mert akkor nem fog átsülni, de túl vékonyra se hagyjuk.
Ha látjuk, hogy barna, vagy barnul az alja, egy határozott
mozdulattal fordítsuk meg. Kicsit nehéz megfordítani, de nem lehetetlen, ha jól
megsült az alja.
A másik oldalát is barnulásig sütjük, majd tányérra
csúsztatjuk.
A tetejét ketchuppal és majonézzel díszítjük gazdagon.
A tetejét ketchuppal és majonézzel díszítjük gazdagon.
Ez lenne az okonomiyaki alap recepje. Ehhez bármit hozzá adhatunk.
Például sajtot reszelhetünk a tetejére, vagy más húst is használhatunk a bacon
mellé, esetleg fűszereket keverhetünk a tésztájába.
Igazán finom, és laktató. :D
Jó tanácsok:
- én nem raktam se olajat, se zsírt a serpenyőmbe, mert nem is kell, te se tedd! viszont ne a legrégebbi lábasban csináld, mert abban lehet leragad. Én a palacsintasütőnket használtam, annak a mérete és alakja is pont az okonomiyakihoz való.
- ne várd meg míg megszárad a tészta a tálban, amiben kikeverted, mert életed végéig vakarhatod utána. :D
Asszem a héten kipróbálom... *nyálcsorgat*
VálaszTörlés