2012. október 8., hétfő

Tank torta


Barátnőm bejött hozzám a boltba azzal az ötlettel, hogy a barátja szülinapjára tudnánk-e csinálni egy tank alakú tortát, mert az említett úriember szereti őket. Több se kellett szárnyalt a fantáziánk és egyik nap megvalósításra került.
Egy kizáró körülmény volt, marcipán bevonatos nem lehet, mert nem szereti a barátja. Ezért a fondant mellett döntöttünk, hátha azt szereti, amivel korábban már volt tapasztalatom. (magáról a fondantról hamarosan írok egy terjedelmesebb bejegyzést :))

Magát a receptet nagyon egyszerűre vettük és gyorsra, mert sajnos nekem csak pár órám volt szabad aznap. Kész, bolti piskótából dolgoztunk, illetve barátnőm a lepkés citromtorta krémjével szerette volna megtölteni, mivel előtte torta csere volt és én azt készítettel el neki, így azzal se kellett sokat bíbelődni, 5 perc alatt összedobtuk.

Az ilyen formatortáknál a legfontosabb lépés, hogy a piskótából kialakítsuk a megfelelő formát. Nekem nem sokat kellett ezen agyalni, mert barátnőm már kész tervel fogadott, így a következőképp illesztettük össze a szeleteket (sajnos közben nem készítettünk képet, így ezzel a kis ábrával kell beérjétek)


Összesen öt piskóta rétegünk volt. Alul volt egy közepes méretű (ami ugyanolyan hosszú volt, mint a felett lévő, csak az oldalából vágtunk kicsit be, ahova a kerekeket tesszük majd), aminek a tetején volt két nagy szelet, végül ennek a tetején két kisebb réteg, hogy legyen hol kibújnia a képzeletbeli emberünknek. :D
A biztonság kedvéért vettünk egy 10 dkg-os marcipánt, amiből díszeket tudunk csinálni, ha nem lesz elég a fondant, ami jó ötletnek bizonyult, mert tényleg csak pár csíkunk marad a 25 dkg-ból.
Szép vékonyan porcukron elnyújtottuk a fondantot és beborítottuk vele a már megtöltött, körbekrémezett piskótánkat. Sajnos voltak szépséghibái a borításnak, de minél többször csinálunk ilyet annál szebb lesz, illetve a díszekkel el lehet fedni a hibákat. :) Ételfestékkel festettük rá a foltokat.



A legvégső simítás az ágyú volt. Bevontuk fondanttal egy kis méretű tűzijátékot és a hatás egy szép tankocska lett, ami csillagokat szór.






4 megjegyzés: