A családi főfőfő kedvenc! Papámat ezzel bármikor le tudom venni a lábáról. :D Vagyis leginkább október és március között, mert utána nagyon mazochistának kell lenni ahhoz, hogy valaki élvezze a gőzben állást nyáron.
Hozzávaló:
- 500 g liszt
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk kristálycukor
- csipet só
- 1 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és langyos helyen 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorjuk. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágjuk.
(Itt lehet dönteni, hogy akarjuk-e tölteni, vagy sem. Papám szigorúan töltetlenül szereti, én mogyorókrémet szoktam beletenni.)
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi mogyorókrémet teszünk és gombóccá formáljuk, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenjük olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatjuk a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne.
Ráültetjük egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralunk (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékeljük a tüzet, annyira, épphogy gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzöljük a gombócokat. Elkészültüket tű beleszúrásával ellenőrizhetjük.
(Mivel nekem nincs ilyen speckó eszközöm, a lábosra konyharuhát szoktam erősíteni, arra pakolom a gombócokat és fém tállal fedem le. Az eredmény ugyanaz. :D)
A kész gombócokat olvasztott vajjal meglocsoljuk és porcukros mákba, dióba vagy kókuszba hempergetjük. Igazából mandulába vagy mogyoróba burkolva sem lehet olyan rossz.
Kísérletezzetek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése