Hozzávalók:
- 12 evőkanál (ek.) kakaópor
- fél csésze vaj
- 1 csésze cukor
- fél teáskanálnyi (tk.) vanilincukor
- negyed tk. só
- 2/3 csésze liszt
- 3 tojás
- 1 csésze diódarabokból (én kevesebbet használtam ugyan és ízlés szerint értendő; nem is muszáj beletenni, vagy lehet pirítottat is belekeverni, ahogy tetszik)
1) Első lépés: Olvasztás & keverés
Először is olvasszuk meg a vajat (ezt lehet mikróban vagy a tűzhelyen, ahogy tetszik). Arra kell ügyelni, hogy teljesen megolvadjon a vaj, különben nem lehet eldolgozni a többi összetevővel és kezdheted előlről az egészet... Azt meg ugyebár mindenki szeretné elkerülni.
Tehát, miután ez megvan, a 12 ek. kakaóport kell belekeverni. Mivel én tűzhelyen melegítem, ezért hagyom előtte egy picit hűlni, mielőtt áttölteném abba a tálba, amiben összekeverem majd a hozzávalókat, mert az műanyag. Érdemes valami olyan tálat választani, amivel használni tudod a robotgépet.
A kakaó: minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb. NE édesítettet használjatok. Mi a cicásat szoktuk itthon egyébként :D Az bevált ;)
Tehát a vajba a kakaót és jól elkeverni. Nem kell megijedni, ha túl sűrűnek látszik, majd a későbbiekben fellazul az ;)
2) Második lépés: A brownie tészta kikeverése
Nos, a vaj- és kakaópormasszába a következők jönnek:
- 1 csésze cukor (én fehér kristálycukrot használtam, de természetesen lehet mást is, csak akkor az arányra kell majd vigyázni)
- 3 tojás
- fél tk. vanilincukor
- 2/3 csésze liszt
- negyed tk. só
Én ekkor használom a mixert. Addig keverem, míg szép, sima, csomómentes nem lesz. Ez utóbbi minden süti tésztájánál alapkövetelmény.
(A képen az arányok ne tévesszenek meg, ezt még az eredeti recept szerint csináltam.)
3) Harmadik lépés: A brownie tészta - utolsó simítások, sütőtepsi és a többi
Tehát, ha szeretnél diót tenni bele, akkor most van itt az alkalom, hogy ezt megtedd. Szépen keverd el őket (én kb. negyedekre vágom, de mindenki ízlésére bízom, mekkorákat szeretne belesütni).
Készítsd elő a sütőt 163 fokra (ez valahol az 1-2-es fokozat között van számításaim szerint, de javítsatok ki, ha tévednék... nekem ez a 1,5-es bevált mindenesetre :D)
A tepsi: több módszert is alkalmazhatsz arra, hogy ne ragadjon bele a tészta sütés közben.
1.: sütőpapír - bár ez drágább módszer, de sok időt-energiát megspórol. Arra ügyelj, hogy oldalt is fedje a sütő szélét, mert sütés közben a tészta fel fog emelkedni
2.: kivajazás - ez talán a legelterjedtebb módszer jelenleg. Miután kivajazod, liszttel vagy kakaóporral fedd be (elég egy kevés és rázogasd, hogy minden helyre eljusson).
Ezek után töltsd bele a tésztát a tepsibe, egyengesd el a tetejét és amint felmelegedett a sütőd, máris beteheted!
Kb. 30-35 percig tart a sütés (nekem 30' után már készen volt ezen a másfeles fokozaton). Ne nyitogasd közben a sütőt, inkább a lámpával nézz be. Ha gyanúsnak találod, szedj egy fogpiszkálót (vagy hústűt, ahogy a családom szokta) és szúrd bele. Húzd ki, és ha nem ragadt rá süti, akkor készen van.
Itt meg kell jegyeznem, egyes receptek szerint az a jó, ha a szélén már ilyen a brownie, de a közepén még ráragad egy kicsit a tészta. Az enyémnél a közepén se ragadt rá legutóbb, de mindenkinek ízlett *.* Szóval nem kell aggódni :D
4) KÉSZ A SÜTI!
Vedd ki, és hagyd, hogy kihűljön, mielőtt felszeleteled. Fejtsd le róla a sütőpapírt (ha azzal dolgoztál), aztán szeletelheted. Rögtön lehet is tálalni, ám ha nem azonnal eszitek meg, akkor javasolt egy alufóliába becsomagolni őket, hogy összeérjenek az ízek (szóval az is jó, ha előtte való nap készíted el őket, mielőtt kellenének). Így akár 3-4 napig is elállnak és megőrzik az ízüket, állagukat.
Jó étvágyat hozzá!^^
---
És amint ígértem, az eredeti recept + a mértékegységek:
6 ek. kakaó, 1/4 csésze vaj, 1 csésze cukor, fél tk. vanilincukor, negyed tk. só, 1/3 csésze liszt, 2 tojás, 1 csésze (pirított) dió
1 csésze = 16 ek. = 48 tk.
1/2 csésze = 8 ek.
1/4 csésze = 4 ek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése